Veelgestelde vragen over zorgondernemer worden
Is het zorgondernemerschap iets voor jou? Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen. Zo krijg je een helder beeld van wat deze unieke rol inhoudt. Je antwoord niet gevonden? Contacteer ons, we helpen je graag verder.
Welk takenpakket heeft een zorgkoppel en waarom doe je dit op zelfstandige basis?
Als zorgkoppel ben je verantwoordelijk voor de totale werking van je eigen VillaVip woning. Concreet betekent dit dat je naast de zorg en ondersteuning van de bewoners ook instaat voor de organisatie van de dagelijkse werking, de boekhouding, het aanwerven en coachen van personeel, marketing en samenwerkingsverbanden. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bewoners en hun netwerk. Zorgkoppel worden gaat verder dan een job, maar is eigenlijk een manier van leven. Als zorgkoppel krijg je de kans om je organisatie uit te bouwen vanuit je eigen visie, hierbij ondersteund door de koepelorganisatie en andere partners.
Welke voordelen biedt zorgkoppel worden?
Als zorgkoppel kan je echt het verschil maken voor je bewoners en er zelf actief mee voor zorgen dat ze een kwaliteitsvol leven hebben. Bewoners krijgen een liefdevolle omgeving, waar er echt tijd en aandacht voor elkaar gemaakt wordt. Je kan als zelfstandige ondernemer zelf richting geven aan je eigen organisatie zoals je hart het je ingeeft. Je bepaalt immers je eigen agenda en stelt zelf het uurrooster samen. Op die manier geef je tijd aan de dingen die jij zelf belangrijk vindt. Daarnaast is het ook een voordeel dat je werkt waar je woont en woont waar je werkt, waardoor er ook extra tijd voor het gezin komt. Het is mooi om ook aan kinderen waarden als inclusie en diversiteit te kunnen meegeven.
Heb je als zorgkoppel nog wel vakantie, vrije tijd en privacy?
Uiteraard blijft er nog voldoende tijd over voor vrije tijd en vakantie als je dit op voorhand goed inplant. Als zorgkoppel ben je verantwoordelijk voor de organisatie van de eigen werking, maar dat betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen. Je werkt immers samen met je eigen team begeleiders en een team van de betrokken thuiszorgdienst. Je zorgt ervoor dat er een goeie planning en organisatie staat, waarbij je ook aandacht besteedt aan een gezonde balans werk-privé voor jezelf en je gezin.
Hoe ziet de privéwoning van het zorgkoppel eruit?
Een VillaVip woning is een kangoeroewoning waar bewoners samenleven met het zorgkoppel. Als zorgkoppel beschik je over een eigen zorgkoppelwoning, met onder andere een eigen living en leefkeuken, 3 slaapkamers en badkamer. De zorgkoppelwoning is via een interne doorgang verbonden met de zorgwoning, die eveneens alle eigen faciliteiten voor de 10 bewoners heeft. Elke VillaVip woning beschikt over een eigen tuin.
Hoe verloopt de selectieprocedure om zorgkoppel te worden?
Je kan regelmatig deelnemen aan een vrijblijvende webinar of infomoment om al een eerste toelichting te krijgen over het concept en de werking van VillaVip. Daarnaast kan je ook vrijblijvend contact opnemen met de zorgcoach voor een eerste kennismakingsgesprek. Nadien volgt een sollicitatiegesprek, casusbespreking, kennismaking met de werking in een VillaVip woning en toelichting van de juridische structuur en de verantwoordelijkheden als zorgondernemer. We gaan dus grondig tewerk om elkaar echt te leren kennen, vooraleer we komen tot een samenwerkingsovereenkomst.
Moet ik een specifiek diploma hebben om me kandidaat te kunnen stellen als zorgkoppel?
Nee, bij VillaVip gaan we in de eerste plaats op zoek naar mensen met een groot hart voor mensen met een beperking en voldoende ondernemingszin. Een specifiek diploma is niet nodig, maar ervaring in het werken met mensen met een beperking of ervaring in de zorg is wel een belangrijke vereiste. Het is zeker een voordeel als je ervaring hebt in professionele groepsbegeleiding voor mensen met een beperking. VillaVip Vlaanderen voorziet opleiding, begeleiding en intervisie voor alle zorgkoppels op elk domein van de organisatie.
Kan ik als alleenstaande ook zorgkoppel worden?
Nee, VillaVip is echt op zoek naar ondernemende zorgduo’s. Zorgkoppel worden is immers een groot engagement. We verwachten dat je als zorgkoppel instapt, waarbij 1 van beide partners zich voltijds bezighoudt met VillaVip. Je partner kan zijn/ haar huidige job blijven behouden, maar verhuist uiteraard mee naar de zorgkoppelwoning. Als partners steun je elkaar in het verhaal, zowel emotioneel als praktisch.
Ik wil heel graag zorgkoppel worden, maar mijn partner wil nog zijn werk blijven behouden. Kan dit?
Ja, we verwachten dat je als zorgkoppel instapt, waarbij 1 van beide partners zich voltijds bezighoudt met VillaVip. Je partner kan zijn/ haar huidige job blijven behouden, maar verhuist uiteraard mee naar de zorgkoppelwoning. Als partners steun je elkaar in het verhaal, zowel emotioneel als praktisch.
Ik wil graag zorgkoppel worden, maar zie geen vacatures voor de regio waar ik interesse in heb. Kan ik me toch al aanmelden?
Natuurlijk! VillaVip is steeds op zoek naar nieuwe zorgkoppels, zowel voor de opstart van nieuwe VillaVip woningen, als voor de (latere) overname van een bestaande VillaVip woning. Neem gerust contact op voor een eerste kennismakingsgesprek en dan bekijken we wat de verdere mogelijkheden zijn.
Wie ondersteunt het zorgkoppel in de organisatie?
Als zorgkoppel kan je steeds beroep doen op je eigen team van medewerkers en een team van verzorgenden of zorgkundigen en poetsdienst van de thuiszorgdienst. Je kan indien je dat wenst ook samenwerken met vrijwilligers. Ook externe organisaties kunnen ondersteunen in de werking. Uiteraard word je ook ondersteund en begeleid door de overkoepelende organisatie. Je werkt eveneens samen met een aantal belangrijke partners voor de boekhouding, verzekeringen en personeelsmanagement.
Wat doet de koepelorganisatie?
VillaVip Vlaanderen is de koepelorganisatie die geschikte locaties zoekt in Vlaanderen en de woningen ontwikkelt. Ze staat in de voor selectie en opleiding van geschikte zorgkoppels. Elke woning wordt regelmatig geëvalueerd door het VAPH en VillaVip Vlaanderen aan de hand van een kwaliteitskader. Zorgkoppels krijgen bovendien regelmatig vormingen en intervisies, zodat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd kan blijven. Ook in noodsituaties is de koepelorganisatie mee verantwoordelijk om de zorgcontinuïteit voor de bewoners te garanderen.
Op welke manier wordt het zorgkoppel verloond?
Bewoners betalen een zorggebonden vergoeding, waarmee alle zorg en ondersteuning wordt vergoed. Deze vergoeding wordt onder andere ingezet voor de medewerkers van de VillaVip woning, de thuiszorgdienst, vrijwilligers, andere samenwerkingspartners, de overkoepelende organisatie én het zorgkoppel. Wat je als zorgkoppel kan factureren, is dus afhankelijk van de keuzes die je maakt binnen de eigen organisatie.
Voor welke termijn geldt een engagement als zorgkoppel en wat gebeurt er bij noodsituaties?
Ieder zorgkoppel gaat een engagement aan van minimaal 5 jaar. Als een zorgkoppel na 5 jaar wenst te stoppen, vragen we dat je dit minimaal een jaar van tevoren kenbaar maakt, zodat VillaVip Vlaanderen op zoek kan naar een nieuw zorgkoppel en er voldoende tijd is voor een kwaliteitsvolle overdracht voor het nieuwe zorgkoppel. Uiteraard is een verlenging van deze termijn van 5 jaar ook altijd mogelijk. Op die manier creëren we echt die warme familiale sfeer met vaste vertrouwde gezichten. VillaVip Vlaanderen is de overkoepelende organisatie die mee instaat voor de zorgcontinuïteit, ook in ernstige noodsituaties. Op die manier zorgen we ervoor dat de bewoners steeds de garantie blijven krijgen op zorg en ondersteuning.